Het Oogfonds wil mensen laten ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en daarmee meteen geld ophalen voor de bestrijding van oogkwalen. Het roept mensen op om op woensdag 21 juni, de langste dag van het jaar, mee te doen aan de actie 'Blind voor 1 Dag'.

Het is de bedoeling dat deelnemers zich (tegen betaling van 24,50 euro) inschrijven. Ze kunnen dan een bril kiezen die ze, als ze die opzetten, zogenaamd blind maakt of ze aan een andere oogkwaal laat lijden. Voorafgaand moeten ze sponsors zoeken voor de uren die ze met zo'n bril op gaan doorbrengen. De acties kunnen worden gevolgd via de site van het Oogfonds.

Met een simulatiebril op wadlopen

Er zijn al meer dan zestig deelnemers en deelnemende organisaties, van kinderen tot bedrijven, die zich hebben aangemeld. Collega's van het Oogfonds zelf, onder wie mensen met een oogaandoening, gaan op de actiedag als team wadlopen in de buurt van Pieterburen. De collega's zonder oogaandoening gaan de uitdaging aan en zullen de zwerftocht op het wad met een simulatiebril op lopen. De collega's met een oogaandoening zullen hen hierbij begeleiden.

'Meer mensen met oogproblemen komende jaren'

In Nederland zien meer dan 350.000 mensen zeer slecht of praktisch niets. Het Oogfonds voorziet dat dit aantal de komende jaren sterk toeneemt, vooral door de vergrijzing. Daarnaast krijgen steeds meer mensen oogproblemen door het groeiend aantal diabetespatiënten.

Bron: ANP