Naar schatting honderdtachtigduizend Nederlanders lijden aan een 'binge-eating disorder' ofwel eetbuistoornis, meldt NOS. Je eet dan binnen enkele uren al het eten dat je om je heen kan vinden. Totdat je met buikpijn in bed ligt. Experts stellen dat het de meest voorkomende eetstoornis in Nederland is, maar tegelijkertijd de meest onbekende.

De eetbuistoornis is anders dan de bekendere eetstoornis boulimia, waarbij de eetbuien worden 'gecompenseerd' met overgeven of extreem sporten. De diagnose voor de eetbuistoornis bestaat pas enkele jaren. Volgens klinisch psycholoog Alexandra Dingemans is het van belang dat er meer aandacht voor de stoornis komt: 'Ik vind het zo erg dat mensen jarenlang zonder dat ze het weten lijden aan deze ziekte, terwijl een goede behandeling mogelijk is', zegt ze tegen NOS.

Oorzaak eetbuien

De oorzaak van de eetbuien is volgens deskundigen lastig te zeggen, schrijft NOS. Sommigen eten bij stress, verdriet of depressie, omdat eten het gevoel verdooft, maar na de eetbui komt er enorme schaamte voor in de plaats.

Onbekendheid

Omdat de diagnose nog niet lang bestaat, weten veel mensen niet dat hun problematische eetgedrag eigenlijk onder een stoornis valt, volgens NOS. En dat is niet zo gek: sinds de erkenning van de eetbuistoornis werd deze nog geen zestig keer genoemd in artikelen van Nederlandse media. Ter vergelijking: de eetstoornis anorexia nervosa werd in diezelfde periode bijna vijfduizend keer genoemd.

Praten met lotgenoten

Volgens deskundigen is het van grote waarde om over de stoornis te praten. Naast behandelingen en therapie├źn bestaan er steungroepen met lotgenoten in diverse steden door het land, genaamd de Anonieme Overeters, meldt NOS. Door het delen van verhalen en gevoelens vinden ze veel steun bij elkaar.

In onderstaande video legt NOS nog eens uit wat de eetbuistoornis inhoudt.

Bron: NOS