Mensen met kanker die behandeld worden met chemotherapie, hebben vaak wel wat anders aan hun hoofd dan hun gebit. Onderzoek van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) toont aan dat twee derde van de kankerpatiënten mond of gebitsproblemen heeft. Deelnemers van het onderzoek denken dat het door de chemotherapie komt.

Het Centraal Overleg Bijzondere Tandheelkunde (Cobijt) ziet dat er niet uniform wordt omgegaan met de aanvragen vanuit de bijzondere tandheelkunde. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen beleid, waardoor er verschillen ontstaan tussen gevallen. Om de patiënten goed te kunnen informeren, is het volgens Van der Pas, voorzitter bij Cobijt, belangrijk gezamenlijke afspraken te maken.

Uitgebreide reportage om verslechtering aan te tonen

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding bijzondere tandheelkunde is het belangrijk dat je de veranderingen kan aantonen. Voordat de chemotherapie begint kun je een uitgebreide tandheelkundige controle afnemen. Het is dan wel van belang een uitgebreide reportage te laten maken van de staat van je gebit. Op deze manier kun je eventuele verslechtering daadwerkelijk aantonen.

In de uitzending van Radar werd ook aandacht besteed aan de bijzondere tandheelkunde. Zij lieten mensen aan het woord die 'dubbel gestraft' werden. Verder deelt professor Vissink, Orale Geneeskunde aan het Rijks Universiteit Groningen zijn visie, en reageren er verzekeraars.

Bron: Radar