Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) start met een proef voor een nieuwe bijsluiter, meldt de NOS. Deze bijsluiter moet ervoor zorgen dat de belangrijkste informatie over medicijnen in een opslag te zien is. De huidige lange lappen tekst in veelal kleine lettertjes moeten plaats maken voor duidelijke icoontjes en overzichtelijke tekstblokken met de belangrijkste informatie.

Volgens het CBG is het probleem met de huidige bijsluiter dat mensen hem niet aandachtig lezen, niet begrijpen, of in sommige gevallen helemaal niet kunnen lezen. Deze nieuwe bijsluiter is een aanvulling op de traditionele bijsluiter en gaat deze dus niet vervangen.

Verschillen met de traditionele bijsluiter

Een toevoeging aan de bijsluiter is dat er een kopje met 'Wat doet dit medicijn voor u?' staat. Daaronder worden de gunstige effecten beschreven van de medicatie. Deze informatie staat volgens het CBG niet op de traditionele bijsluiter. Een ander verschil is dat de bijwerkingen die weinig voorkomen niet worden genoemd. Deze staan wel in de traditionele bijsluiter. 

Het prototype van de bijsluiter wordt binnenkort verder uitgewerkt. Hierbij wordt ook gekeken naar in welke vorm de informatie wordt gegeven: op papier, een app of een mobiele webversie. 

Bron: NOS

Bron afbeelding: Ontwerpbureau Mijksenaar