Steeds meer ouderen moeten lang wachten op een plek in een verpleeghuis of hulp van de wijkverpleging, meldt NRC. Huisartsen, ziekenhuizen en thuiszorg moeten vaak lang bellen voordat er ergens plek is voor een oudere die het thuis niet meer redt.

In februari wachtten 12.873 ouderen op een plek in een verpleeghuis dicht bij huis (of waar ze zelf graag zouden zijn), in juli 13.975 mensen. Zij worden wel verzorgd, maar soms op grote afstand van hun familie. Sommigen (ruim 4.000) wachten al een half jaar tot een jaar. Ze heten in jargon 'niet actief wachtend'. Dat zeggen cijfers van het Zorginstituut.

Tekort aan verpleegkundigen

Het systeem raakt verstopt door het tekort aan verpleegkundigen, in zowel wijkverpleging als verpleeghuizen. De vergrijzing zet door waardoor er steeds meer vraag is naar zware, langdurige zorg. Het totale aantal ouderen dat überhaupt zo verzwakt is dat ze niet meer (alleen) thuis kunnen wonen, en dus recht hebben op een verpleeghuisplek (Wet langdurige zorg), groeit harder dan verwacht. In juli 2017 waren dat 144.000 ouderen, inmiddels opgelopen tot 160.000, meldt NRC. Dit zijn ouderen die volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zwak zijn, slecht ter been en soms ook dementerend.

info
clock 16 sep 2019, 10:05

Wil je hier iets over kwijt? Deel jouw zorgverhaal!

Heb jij hier ook ervaring mee? Of wil je hier iets over kwijt? Deel dan jouw zorgverhaal en wie weet geeft Zorg.nu jouw verhaal een podium (dit kan ook anoniem!). Lees hoe je je verhaal instuurt.

Geldtekort

De zorgkantoren, die betalen voor de langdurige zorg, waarschuwen in een brief aan de zorgautoriteit NZa dat ze dit jaar 147 miljoen euro tekort zullen komen om de zorg te leveren. 

De Nza schreef vorige maand aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dat er 'verder oplopende wachtlijsten, pgb-stops en mogelijk opnieuw een overschrijding van het kader worden voorzien. Dit alles leidt ertoe dat zorgkantoren niet langer zouden kunnen garanderen dat zij aan hun zorgplicht jegens verzekerden voldoen'.

De minister had het budget voor langdurige zorg voor ouderen dit jaar al verhoogd met ruim 400 miljoen euro. In totaal gaat er dit jaar ongeveer 22 miljard euro naar de verpleeghuiszorg.

Tijdelijke plekken

Ook de vraag naar 'eerstelijns verblijf-plekken' stijgt, meldt NRC. Dat zijn tijdelijke plekken in pensions of verpleeghuizen, voor ouderen die even te zwak zijn om thuis te blijven. In 2015 maakten ruim twintigduizend  ouderen er gebruik van, in 2018 was dit al opgelopen tot 33.500.

Update 15:48 - Geschatte tekorten lopen uiteen

De NZa verwacht over dit jaar nog een tekort van 41 miljoen euro voor de uitvoering van de Wet langdurige zorg. Daarmee zit de organisatie veel lager dan de uitvoerende zorgkantoren.

De bevindingen van de NZa, gebaseerd op onder meer zorgdeclaraties en persoonsgebonden budgetten van de afgelopen jaren, staan in een brief van de autoriteit aan gezondheidsminister Hugo de Jonge. Geadviseerd wordt om een potje van 60 miljoen, dat nog gereserveerd is, aan te spreken. Het ministerie van Volksgezondheid beraadt zich erop, aldus een woordvoerder.

Bron: ANP / NRC