Bijna een op de tien mensen met de chronische longziekte COPD blijft roken. Dat valt op te maken uit onderzoek in opdracht van het Longfonds. COPD-patiënten hebben beschadigde longen en daardoor minder zuurstof.

Het onderzoeksinstituut NIVEL, dat de situatie rond astma- en COPD- patiënten in kaart bracht, concludeert dat het aantal rokers wel afneemt. Toch rookt zeven procent van de mensen met astma en negen procent van de COPD-patiënten nog steeds.

'Rokers zijn moeilijk te motiveren'

Tegen de Telegraaf zegt longarts Sander de Hosson van het Wilhemina Ziekenhuis in Assen dat hij de cijfers heftig vindt. De longarts ziet regelmatig patiënten met een ernstig longprobleem in zijn praktijk langskomen. 'Door het rookgedrag van die mensen verergeren de omstandigheden alleen maar meer', vindt De Hosson. Volgens de longarts is het niet zo dat de patiënten niet willen stoppen, maar dat het hen met veel moeite of helemaal niet lukt. NIVEL en het Longfonds beweren dat de groep rokers moeilijk te motiveren is maar dat adviezen op maat hier wel bij zouden helpen.

'Verslaving zorgt voor problemen'

De Hosson vindt dat bij mensen die blijven doorroken twee ziekten behandeld moeten worden. Naast de longziekte zorgt de verslaving namelijk ook voor veel problemen. Toch zou hij een behandeling nooit staken en altijd blijven helpen. Zelfs als een longpatiënt blijft doorroken.

Bron: De Telegraaf