Bijna 700 vrouwen hebben klachten ervaren na de plaatsing van siliconen borstimplantaten, maakte gezondheidsinstituut RIVM donderdag bekend. 976 vrouwen deden mee aan het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

281 vrouwen gaven aan geen klachten te hebben na de plaatsing van implantaten. Het RIVM kondigde het onderzoek naar gezondheidsklachten eerder dit jaar aan. Het doel daarvan was een beter beeld te krijgen van de verschillende soorten klachten die vrouwen ervaren.

Klachten

Pijn en kapselvorming (stevige bindweefsellaag om het implantaat) zijn de meest gehoorde klachten in de borst. Ook chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten en spierklachten komen vaak voor. 'Een deel van de vrouwen geeft aan dat de klachten ernstig zijn en een belemmering voor het dagelijks functioneren', aldus het RIVM.

Volgens het RIVM is het op basis van dit onderzoek niet mogelijk om aan te geven of de implantaten de oorzaak zijn van de klachten. Daarvoor is vervolgonderzoek nodig.

Ophef

De afgelopen jaren is er veel ophef geweest over gezondheidsproblemen bij vrouwen door ondeugdelijke implantaten. Zo werden implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed verboden omdat tijdens een controle bleek dat er glasvezeldeeltjes op zaten die daar niet thuis horen. Eerder raakte een Franse fabrikant van borstprotheses, van het merk PIP, in opspraak. Deze implantaten hadden een verhoogde kans op scheuren en lekken. Honderden Nederlandse vrouwen hebben zich in de afgelopen jaren aangesloten bij rechtszaken tegen de fabrikant en de instantie die de implantaten had goedgekeurd.

Eerder besteedde Zorg.nu naar aanleiding van een schokkend rapport van het RIVM aandacht aan de problemen met siliconen implantaten. Dit leidde onder andere tot een uitgebreide reactie van de Inspectie voor Gezondheidszorg.

Bron: ANP