Medische hulpmiddelen zoals handschoenen en bloedtesten die door het Verenigd Koninkrijk zijn goedgekeurd mogen niet meer geïmporteerd worden in het geval van een harde Brexit.

De certificering vervalt dan namelijk waardoor ze niet langer leverbaar zijn. Experts in het tv-programma EenVandaag waarschuwen dat dit kan leiden tot grote problemen in Nederland.'Één derde van alle gecertificeerde medische hulpmiddelen in de Europese Unie (EU) hebben een Brits certificaat. Zonder overgangsregeling vervallen alle afspraken en zijn die materialen van de een op de andere dag niet meer leverbaar', vertelt Gert Bos, technisch directeur van een bedrijf gericht op internationale certificaten voor medische hulpmiddelen.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen van de brexit zullen zijn voor de medische sector. Minister Bruno Bruins stuurt brandbrieven naar afnemers en leveranciers van medische hulpmiddelen. Hij drukt ze op het hart om snel te handelen. Het omzetten van certificaten kost echter veel tijd en geld. Het zal niet lukken om alle Britse certificaten snel om te zetten naar een ander land.

Bekijk hieronder het fragment van EenVandaag.

Bron: EenVandaag