Verpleeghuizen willen dat de bezoekregeling sneller wordt versoepeld. Dat bevestigt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ na een bericht hierover in het AD. Sinds deze week zijn verpleeghuizen weer beperkt open en mag er één vaste bezoeker langskomen per bewoner, tenzij er corona is vastgesteld. Wie in een verpleeghuis woont, mag van het kabinet pas vanaf 15 juli meer bezoekers ontvangen.

Volgens ActiZ duurt dat te lang. 'Dat offer is te zwaar, bijvoorbeeld voor mensen die in hun laatste levensfase zitten', zegt een woordvoerder. 'Als de huidige regeling goed gaat, moet er eerder ruimte zijn voor versoepeling. Dat kan dan per verpleeghuis bekeken worden'. Ook moet het in overleg gebeuren met andere betrokkenen, zoals artsen.

Voortizichtigheid blijft geboden

De brancheorganisatie benadrukt dat voorzichtigheid geboden is. 'We zeggen echt niet dat het coronavirus voorbij is en zijn blij met de huidige versoepeling, maar om bij alle verpleeghuizen rigide vast te houden aan 15 juli is niet nodig. Zorg voor ruimte.'

Update 28 mei 09:18 uur: Minister De Jonge zet deur voor eerdere verruiming bezoekregeling op een kier

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) sluit niet uit dat mensen in verpleeghuizen al vóór 15 juli weer meerdere mensen op bezoek kunnen krijgen. Tegelijkertijd temperde de minister woensdag de verwachtingen. 'We doen het heel stapsgewijs, en dat moeten we blijven doen', aldus De Jonge.

De Jonge snapt de zorgen die verpleeghuizen eerder uitten. 'Maar er is wel maatwerk nodig', zei hij na het crisisberaad van het kabinet. 'Ik ga graag het gesprek met hen aan. Ik sluit zeker niet uit dat voor 15 juli er al meer dan één bezoeker kan komen.' Tegelijkertijd benadrukt hij dat de strenge bezoekregels de afgelopen tijd nodig waren. 'We hebben gezien hoe ongelooflijk kwetsbaar die mensen daar zijn.'

Bron: ANP