Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil vanaf 11 mei bij wijze van proef bezoek toestaan in een klein aantal verpleeghuizen. Dat zegt de bewindsman in een interview met het Nederlands Dagblad.

Bezoek aan verpleeghuizen is al weken verboden, om te voorkomen dat kwetsbare bewoners besmet raken met het nieuwe coronavirus. Het kabinet besloot vorige week nog die maatregel te verlengen. Premier Mark Rutte zei toen al wel dat deskundigen zouden gaan kijken of en wanneer enige versoepeling mogelijk zou zijn.

'Ik ben nu bezig met een voorstel voor de bezoekregeling, waarover ik op maandag 4 mei advies wil vragen aan het Outbreak Management Team', zegt De Jonge. Een woordvoerder van het ministerie kon geen nadere details geven omdat het plan zich nog 'in de denkfase' bevindt.

Alleen daar waar geen besmettingen zijn

Volgens De Jonge kan versoepeling alleen bij een verpleeghuis waar geen besmettingen zijn. 'Dat is een belangrijke voorwaarde, omdat je dan weet dat die locatie in staat is strikt de hygiënemaatregelen na te leven.' Het aantal bezoekers zal vermoedelijk in eerste instantie beperkt moeten blijven tot één per bewoner.

Update 28 april, 17:15 uur: reactie specialisten ouderengeneeskunde

Specialisten ouderengeneeskunde vinden het nog te vroeg om weer bezoek aan verpleeghuizen toe te staan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag in een interview dat hij vanaf 11 mei bij wijze van proef weer bezoekers wil toelaten in een klein aantal verpleeghuizen. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso is 'verrast door het benoemen van deze specifieke datum'. De vereniging signaleert dat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in verpleeghuizen nog steeds toeneemt.

Tot nog toe zijn volgens cijfers uit patiëntenregistraties die Verenso verzamelt inmiddels 1403 verpleeghuispatiënten overleden die aan de ziekte COVID-19 leden, of van wie de behandelend arts dat vermoedde. Het aantal sterfgevallen is sinds afgelopen vrijdag met 218 toegenomen.

Verenso ziet wel een lichtpuntje in het aantal nieuwe besmettingen: 'Dat lijkt minder snel te stijgen dan in april'. Voordat het bezoekregime kan worden versoepeld, moet echt sprake zijn van afvlakking, vindt Verenso. En er is een 'goed doordacht en gedragen plan' voor nodig.

'Concreet en goed doordacht plan nodig'

'Natuurlijk zouden ook wij graag willen dat het weer mogelijk is om op een veilige manier gedoseerd bezoekers toe te laten tot het verpleeghuis', zegt voorzitter Nienke Nieuwenhuizen. 'Ik denk dat iedereen dat graag wil. Om dit op een goede manier te doen, hebben we een concreet, goed doordacht en gedragen plan nodig.' Bovendien moet aan diverse randvoorwaarden worden voldaan. Zo moeten voldoende coronatesten en beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en schorten beschikbaar zijn voor het personeel. Dat is nu nog niet het geval, hoewel het met de verdeling van beschermingsmiddelen nu beter gaat dan aan het begin van de uitbraak.

Belangrijke vragen zijn bovendien nog onbeantwoord, zeggen de verpleeghuisartsen. 'Is het nodig dat we bezoekers gaan testen en onder welke voorwaarden? En wie gaat die testen afnemen? Krijgen bezoekers ook persoonlijke beschermingsmiddelen en zijn die dan voldoende beschikbaar? Allemaal vragen die nog beantwoord moeten worden.'

Bron: ANP