Dat er in 26 verpleeghuizen vanaf deze week bij wijze van proef één bezoeker per bewoner mag komen, betekent nog niet dat de visite op dit moment al overal komt en kan komen. Niet iedere deelnemende instelling aan de proef doet meteen al vanaf maandag mee aan de versoepeling.

Zo begint Viva! Zorggroep in Haarlem pas dinsdag. 'Het is heerlijk nieuws, maar moet allemaal eerst goed geregeld zijn, weloverwogen en zorgvuldig. Door een gefaseerde en gecontroleerde aanpak willen we de risico's minimaliseren', aldus een woordvoerster.

Wanneer kregen mensen toestemming?

Bezoek voor de 72 bewoners met dementie van de Bennekomse locatie Walraven van zorgorganisatie Opella is vanaf maandag al welkom, maar de contacten van de cliënten zijn pas zondagmiddag om 14.00 ingelicht 'en niet iedereen leest op zondag de mail', aldus leidinggevende zorg Ineke Roseboom. De eerste reacties zijn wel erg enthousiast en soms zelfs emotioneel.

Meer maatregelen naast mondkapjes

Zelf heeft Roseboom ook pas op zaterdag gehoord dat Walraven als een van de proeflocaties is aangewezen, dus ook voor haar en haar collega' s was het kort dag. De instelling wilde familie en vrienden niet eerder inlichten voordat alles in gereedheid was voor de bezoekers. Mondkapjes waren er al genoeg, maar er zijn ook andere verplichtingen vanuit het ministerie, zoals het meten van temperatuur van de mensen die van buiten komen. Ook moet de route voor de bezoekers veilig zijn.

Dat is inmiddels allemaal geregeld in Walraven, maar er had zich maandag kort na het middaguur nog maar een handvol bezoekers van tevoren aangemeld. 'Mensen hebben misschien ook nog geen contact opgenomen omdat ze weten dat we in de ochtend druk zijn met de zorg. Dat weten ze precies, er zijn altijd goede contacten met de familie', aldus Roseboom. In de ochtend zijn er twee bezoekers geweest. Het weerzien was 'ontroerend'.

Gemeenschappelijke ruimten 

Het bezoek mag alleen in de eigen kamers van de bewoners komen en niet in de gemeenschappelijke ruimten. Doordat er bepaalde achteringangen zijn in Walraven, is dat daar vrij eenvoudig.

De GGD wijst per GGD-regio één verpleeghuislocatie aan. Als de bezoekregeling in de praktijk goed werkt dan is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden. Dit wordt op 19 mei door het kabinet besloten. De lijst met de verpleeghuizen die het in eerste instantie betreft is te vinden op de site van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/11/deelnemende-instellingen-versoepeling-bezoekregeling-verpleeghuizen-bekend.

Bron: ANP