Franse wetenschappers willen dat iedereen vanaf 45 jaar wordt getest op darmkanker. Uit hun onderzoek blijkt dat er na die leeftijd opmerkelijke veranderingen plaatsvinden in het darmkanaal, die de kans op darmkanker verviervoudigen. Het Nederlandse bevolkingsonderzoek is er nu voor mensen vanaf 55 jaar.

De Franse onderzoekers onderzochten meer dan 6000 darmscopieën. Bij de onderzochte personen van 45 t/m 49 jaar zagen de onderzoekers vier keer zoveel gevallen van, of een voorstadium van, kanker dan bij de personen tussen 40 en 44 jaar. Het aantal gevonden afwijkingen bij personen tussen de 50 en 54 jaar lag acht procent hoger dan de groep van 45 t/m 49 jaar.

Adenomen en poliepen

Ook zagen de onderzoekers bij de mensen vanaf 45 jaar dat het aantal adenomen en poliepen (goedaardige gezwellen die kunnen uitgroeien tot kwaadaardige tumoren) gemiddeld met meer dan 95 procent was toegenomen ten opzichte van de groep tussen de 40 en 44 jaar oud.

Opmerkelijke toename

Met jaarlijks 215.000 sterfgevallen op het Europees continent is darmkanker, na longkanker, de meest dodelijke kankervariant. Als de ziekte door een preventieve screening in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de overlevingskans na vijf jaar 95 procent. De klachten komen meestal pas na die periode.

Bevolkingsonderzoek

Nederland begon met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in 2014. Het eerste jaar werden meer dan 700.000 mensen uitgenodigd, zo'n 70 procent van hen deed mee. Het onderzoek wordt geleidelijk ingevoerd en richt zich op mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar.

Bron: Nu.nl