Mensen krijgen steeds vaker 'nee' te horen als zij een recept bij de apotheek willen ophalen. Dit onderzocht de Patiëntenfederatie Nederland. Omdat zij het gevoel hebben dat de betrokken partijen geen verantwoordelijkheid nemen, zijn ze een actie begonnen.

Medicijnen zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Door tekorten krijgen mensen niet altijd op tijd de juiste medicijnen. Ondertussen worden deze medicijnen gewoon doorverkocht naar het buitenland. Hoge prijzen maken sommige medicijnen onbetaalbaar. Vanwege die dure prijzen en de afhankelijkheid van fabrieken in het buitenland, willen apothekers zelf medicijnen gaan maken. De Patiëntenfederatie Nederland spreekt van een 'pillenchaos'.

Lees ook: Vaak 'nee' bij apotheek door tekort aan medicijnen

Wat wil de Patiëntenfederatie Nederland?

De Patiëntenfederatie Nederland wil dat iedere betrokken partij zijn eigen verantwoordelijkheid neemt met betrekking tot deze 'pillenchaos':

  • Fabrikanten moeten zorgen voor voldoende voorraad en meer transparantie over de prijs totstandkoming.
  • Groothandels moet zorgen dat voldoende medicijnen op tijd bij de apotheek zijn.
  • Apothekers moeten hun inkoopbeleid beter afstemmen op de klanten.
  • Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport moet de betrokken partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Daarnaast moet het Ministerie zorgen dat Nederland niet afhankelijk is van grondstoffen voor medicatie.
  • Is er bijna sprake van een medicijntekort? Dan moet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd snel ingrijpen.
  • Als zorgverzekeraars medicijnen inkopen, moeten ze letten op de prijs en beschikbaarheid. Daarnaast moeten ze afspraken maken met apotheken over de levering van medicijnen.

Lees ook: Apothekers verkopen voor Nederland bestemde medicijnen aan buitenland

De Patiëntenfederatie Nederland startte 18 februari 2019 met de actie #stopdepillenchaos. Ze hebben een manifest geschreven met hierin hun wensen. Daarnaast vragen ze mensen om deze actie te ondersteunen.