De recherche van de Inspectie SZW heeft twee bestuurders van zorgbureaus in de regio Zaanstad en Tilburg opgepakt op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de mannen vermoedelijk voor 4 miljoen euro gefraudeerd. De twee zorgbestuurders stellen niets met de situatie te maken te hebben.

Gehandicapte jongeren

Dat geld was bestemd voor zorg aan gehandicapte jongeren. Het OM heeft beslag laten leggen op woningen, auto’s en bankrekeningen. De betrokken zorginstellingen bieden huisvesting en begeleiding aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis.

Boodschappen

De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes hebben afgestaan. De bestuurders hebben volgens het OM sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid werd gegeven. Daarbij zou pgb-geld gebruikt zijn voor zaken die niets met zorg te maken hebben, zoals boodschappen en de huur van panden.

Onterecht beschuldigd

'Hoewel wij op papier de eigenaren zijn van de vestiging in Tilburg, heeft RegioZorgZuid niets met de beschuldigingen te maken', aldus teamleider Rien Schraven tegen het Brabants Dagblad. 'We worden door het Openbaar Ministerie compleet door het slijk gehaald.' Volgens Schraven werkten de twee vestigingen van RegioZorg de afgelopen jaren volledig los van elkaar. Hij overweegt een gang naar de rechter om zijn naam te zuiveren.

Maandag werd Schraven opgepakt en urenlang verhoord op het politiebureau. Hij mocht gaan nadat hij aannemelijk maakte dat in Tilburg 'keurig' volgens de regels wordt gewerkt. Dat is kennelijk volledig langs het OM heen gegaan, want wij worden gewoon genoemd.'

Andere verdachten

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord in de zaak. Naast deze vier personen worden volgens het OM vijf rechtspersonen (organisaties) verdacht. Het onderzoek is eind vorig jaar gestart. Dat gebeurde naar aanleiding van een tip van de gemeente Zaanstad.

Pgb

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft, dit kan inkopen. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet aan andere zaken worden uitgegeven. De laatste jaren is er in Nederland veel gefraudeerd met pgb-geld.

Bron: ANP