Huisarts en patiënt moeten een euthanasiewens eerder, vaker en zorgvuldiger bespreken. Het kabinet moet meer doen om dat gesprek beter te laten verlopen, vinden regeringspartijen VVD en D66. Ze hebben met de steun van de linkse oppositie zicht op een Kamermeerderheid om CDA-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tot meer voortvarendheid te manen.

Heel wat patiënten die denken over euthanasie vinden het nu moeilijk om dat met hun huisarts te bespreken. Die laat vaak in het midden wat hij van euthanasie vindt en snijdt het gevoelige onderwerp lang niet altijd zelf aan. Terwijl voor mensen die bijvoorbeeld dementeren haast geboden kan zijn. Als hun ziekte voortschrijdt, kan het voor een euthanasieverzoek te laat zijn.

Euthanasie ligt ook in de regeringscoalitie gevoelig. Waar VVD en D66 daarvoor graag meer ruimte bieden, trappen CDA en ChristenUnie juist op de rem.

Voor de zomer plan van aanpak

Minister De Jonge moet voor de zomer met een plan van aanpak komen om het euthanasiegesprek te verbeteren, vinden de twee liberale partijen, die ongeduldig beginnen te worden. Huisartsen moeten bijvoorbeeld gemakkelijker kunnen leunen op de kennis van het Expertisecentrum Euthanasie, voorheen de Levenseindekliniek.

De minister zou zich er sterk voor moeten maken dat huisartsen bekendmaken wat ze van euthanasie vinden. Dat zijn ze niet verplicht, maar het zou volgens VVD en D66 wel helpen als ze dat bijvoorbeeld op hun website zouden doen.

Bron: ANP