Het aantal gevallen van besmetting met het zikavirus in Brazilië is enorm gedaald. De eerste twee maanden van dit jaar werden 1653 nieuwe gevallen geteld. Een jaar geleden waren dat er in dezelfde periode van het jaar nog 30.683.

De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde Brazilië een jaar geleden nog tot het middelpunt van de epidemie. De regering zette grote middelen in om het virus een halt toe te roepen. Zo werden onder meer tienduizenden militairen ingezet om de mug die het virus overbrengt, te bestrijden.

Gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Dat het aantal besmettingen juist in januari en februari terugloopt, wordt als een succes beschouwd. In Zuid-Amerika zijn dat de warmste en gevaarlijkste maanden. Het virus kent bij de meeste mensen slechts milde symptomen. Maar een infectie met het virus kan voor zwangere vrouwen desastreuze gevolgen hebben. De foetus kan ernstige schedel- en hersenafwijkingen oplopen.

Meerdere aandoeningen

Het virus werd voor het eerst in 1947 in het Zikawoud in Oeganda bij apen vastgesteld. In 1954 werd in Nigeria de eerste besmetting bij een mens ontdekt. Zika kan meerdere aandoeningen veroorzaken, zoals het syndroom van Guillain-Barré, een aandoening van het zenuwstelsel.

Bron: ANP