Het is nog altijd onzeker of de Europese vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. Voor het voorstel om de mogelijk kankerverwekkende stof nog vijf jaar toe te laten is onvoldoende steun, bleek donderdag bij een stemming van experts van de lidstaten. Dat was eind vorige maand ook al het geval bij een voorstel voor een tienjarige verlenging.

Onder meer Frankrijk en Luxemburg stemden tegen. Parijs wil niet verdergaan dan drie jaar. Nederland steunde het voorstel voor vijf jaar wel. Landbouwminister Carola Schouten vindt het vooral belangrijk dat er duidelijkheid komt over de onkruidverdelger, die zit verwerkt in het veelgebruikte middel Roundup.

Geen meerderheid

De licentie verloopt op 15 december. Voor goedkeuring van een verlenging moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten voor stemmen. Die landen moeten samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. 'Geen gekwalificeerde meerderheid vandaag bij de stemming', liet de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg‏ weten. 'Goede uitkomst voor onze gezondheid en het milieu.'

Duidelijkheid

Landbouwminister Carola Schouten vindt het vooral belangrijk dat er duidelijkheid komt. Zij zegt wel 'maximaal' in te willen zetten op alternatieve, groene middelen en preventie. Chemische gewasbeschermingsmiddelen zouden pas 'in laatste instantie' moeten worden gebruikt.

'Schouten moet acteren'

'Dit is het moment voor Schouten om te laten zien dat de volksgezondheid en het milieu haar ernst zijn', reageert Greenpeace. Voedselwaakhond foodwatch vindt het uitblijven van de verlenging goed nieuws. 'Het is teleurstellend dat de Nederlandse regering blijft weigeren om haar burgers te beschermen.'

Voedselvoorziening komt in gevaar

Europese landbouworganisaties stellen dat de voedselvoorziening in gevaar komt zonder glyfosaat en pleiten voor een verlenging van vijftien jaar. Het Europees Parlement wil het middel de komende vijf jaar uitfaseren.

Mogelijk neemt de Europese Commissie nu zelf een besluit.

Bron: ANP