Spermadonoren die ervoor hebben gekozen zich bekend te maken, kunnen daarop straks niet langer terugkomen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil de wet wijzigen, omdat de mogelijkheid om toch anoniem te blijven op grote verontwaardiging stuitte van kinderen die met donorzaad zijn verwekt. 

Sinds vijftien jaar kunnen mannen niet meer anoniem sperma doneren, omdat veel donorkinderen later toch graag willen weten wie hun biologische vader is. Donoren van voor 2004 die daarom destijds hebben gevraagd, kunnen wel anoniem blijven. Maar tot woede van een aantal kinderen bleken ook donoren die na die tijd verklaarden dat ze op termijn voor de dag wilden komen, alsnog voor de anonimiteit te kunnen kiezen.

Teleurstelling en boosheid 

De Jonge kan zich 'de teleurstelling en boosheid goed voorstellen', schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij wijst erop dat moeders vaak heel bewust kozen voor een bekende donor, en nu soms toch van een koude kermis thuiskomen. Hij wacht lopende rechtszaken af, maar wil de wet aanpassen als dat nodig blijkt.

Dat de minister pas in actie komt als de lopende rechtszaken onbevredigend aflopen, betekent wel dat het nog 'enige tijd kan duren voordat er meer duidelijkheid komt voor betrokken donorkinderen'. 

Goede reden 

De spermadonors kunnen straks alleen nog om anonimiteit vragen als ze daarvoor een heel goede reden hebben, stelt De Jonge zich voor. Die moet dan zelfs zwaarder wegen dan het belang van het kind om te weten wie de vader is. Zulke hoge uitzonderingen kunnen ook worden gemaakt voor donors van nu.

Bron: ANP