EU-landen moeten veel nauwer gaan samenwerken bij de beoordeling van de effectiviteit van nieuwe medicijnen, gezondheidstests en medische behandelingen en hulpmiddelen. Dat gebeurt nu op nationaal niveau, waardoor volgens de Europese Commissie veel tijd, geld en energie verloren gaat.

Door de beoordeling naar EU-niveau te tillen, wordt nationale expertise beter gedeeld en kunnen producten sneller op de markt komen, denkt het dagelijks EU-bestuur. Bovendien zouden patiënten sneller inzicht krijgen in de meerwaarde van een behandeling of medicijn, zodat ze betere keuzes kunnen maken.

Impuls voor innovatie en concurrentie

Daarnaast hoeven fabrikanten dan niet meer allerlei verschillende nationale procedures te doorlopen. De maatregel moet dan ook de concurrentie en innovatie in de medische markt een impuls geven.

Een nog op te richten coördinatiegroep van nationale instanties in Brussel zou verantwoordelijk worden voor het toezicht op de gezamenlijke beoordelingen van deskundigen. Nu zijn er in de EU meer dan vijftig instanties die medische middelen beoordelen.

Bespaart tijd en geld

EU-commissioner Vytenis Andriukaitis (Gezondheid) verwacht dat het voorkomen van dubbel werk veel tijd en geld zal besparen. De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC sluit zich daarbij aan en is positief over het voorstel.

Door de besparing kunnen de lidstaten meer geld steken in innovatieve behandelingen en onderzoek, aldus BEUC-directeur Monique Goyens. Volgens haar komen er nu veel overbodige medicijnen en medische hulpmiddelen op de markt en kan de samenwerking ervoor zorgen dat alleen gezondheidstechnologie met een meerwaarde wordt goedgekeurd.

Instemming

Het voorstel moet nog worden besproken door de lidstaten en het Europees Parlement. Als die ermee instemmen, treedt het drie jaar later in werking. Lidstaten krijgen daarna nog eens drie jaar om zich aan te passen aan de nieuwe werkwijze.

Bron: ANP