Nederland, België en Luxemburg moeten ook in de toekomst dezelfde tijdzone houden. Daarover zijn de premiers Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel het in principe eens. Ze willen de bewoners gaan peilen over hun voorkeur naar de invoering van zomer- of wintertijd als standaardtijd.

Volgens een woordvoerster vind Rutte het 'prima' om het vraagstuk gezamenlijk aan te pakken naar aanleiding van het voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan het twee keer per jaar klokverzetten in de EU. Elk land moet dan zelf bepalen of het permanent op zomer- of wintertijd overschakelt in 2019. De lidstaten moeten het wel nog eens worden om de EU-verordening die het klokritueel regelt te schrappen.

'Rekening houden met de wens van Nederlanders'

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft al gezegd dat er in geval van het schrappen van het klokverzetten rekening wordt gehouden met de wens van zo veel mogelijk Nederlanders. Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen over het afschaffen van het halfjaarlijkse klokverzetten. Ollongren noemde het plan eerder 'interessant'.

Lees ook: Verzetten klok heeft grotere impact op bioritme dan gedacht

Bron: ANP