Docenten aan Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) krijgen voor het halen van de griepprik een vergoeding van 405 euro.

Met het stimuleren van de griepprik hopen de SvPO de werkdruk te beperken die ontstaat door ziektevervanging tijdens een griepgolf. Het ziekteverzuim is bij de SvPO is overigens met 3,6% al lager dan het gemiddelde van 4,9% in het onderwijs (cijfers van 2016, bron: CBS). De concentratie van verzuim rond een griepgolf zorgt niettemin voor oplopende werkdruk voor de docenten die niet ziek thuis zijn gebleven.

Beloning voor halen griepprik is experiment

De beloning voor een griepprik is een experiment. Eind dit jaar wordt bekeken of tenminste een kwart van de docenten heeft meegedaan. In dat geval wordt het experiment voortgezet. Over twee jaar wordt dan bekeken of het verzuim ten opzichte van het gemiddelde in het onderwijs nog verder is gedaald.

De SvPO breiden volgend jaar uit

Er zijn momenteel vijf Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (Amsterdam, Geldermalsen, Hurdegaryp, Kapelle en Utrecht). Volgend schooljaar gaan er ook scholen in Deventer, Hengelo en Hoorn van start. De scholen kenmerken zich door veel persoonlijke aandacht voor iedere leerling.

Simpele organisatiestructuur zorgt voor meer geld in de klas

Hoewel het lijkt op particulier onderwijs, zijn de SvPO gewoon bekostigd door de overheid en toegankelijk voor iedereen. De kleine klassen en de extra onderwijstijd worden bekostigd door de organisatie simpel te houden en te besparen op overhead. Daardoor blijft het geld in de klas.

Bron: ANP