In de bestrijding van tuberculose (tbc) verwachten experts dat de komende jaren een aantal belangrijke successen geboekt gaan worden. Volgens het KNCV Tuberculosefonds is er de afgelopen tijd veel progressie geboekt op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en de behandeling van tbc. Tuberculose is de infectieziekte waar wereldwijd de meeste mensen aan overlijden.

De behandeling van tuberculose wordt korter en succesvoller door nieuwe snelle diagnostiek en een nieuwe mix van medicijnen, volgens het KNCV Tuberculosefonds. In een nog lopend onderzoek genazen alle veertig patiënten die zestig maanden behandeld werden. Van de 40 patiënten die een halfjaar de behandeling hadden ondergaan, werden er na afloop van de behandeling 31 een halfjaar gevolgd. Het resultaat: 30 patiënten ziektevrij.

'Zij die eerst niet uit bed konden komen, lopen nu zelf rond'

Het KNCV Tuberculosefonds doet sinds dit jaar onderzoek in Tadzjikistan en Kirgizië, landen waar tbc voor grote probleem zorgt. Susan van den Hof van KNCV Tuberculosefonds vindt de berichten die uit beide landen komen veelbelovend. 'Patiënten zijn nu een maand bezig met de behandeling. Zij die eerst niet uit bed konden komen, lopen nu zelf rond. Ook geven patiënten aan dat ze minder last van bijwerkingen hebben. We kunnen nog niet zeggen hoeveel meer patiënten nu zullen genezen van deze vaak dodelijke ziekte. Maar we kunnen al wel zeggen dat de meeste patiënten na een maand al niet meer besmettelijk zijn. Dit is een teken dat de behandeling goed aanslaat.'

Bron: Nu.nl/KNCV Tuberculosefonds