De kickbokswedstrijd tussen Rico Verhoeven en Ismael Lazaar van afgelopen zaterdag stond in het teken van de ongeneeslijk zieke Sara Verbrugge. In de Brabanthallen in Den Bosch stond geen titel op het spel, maar de wedstrijd werd zeker ergens om gespeeld. Terwijl Lazaar, de underdog, hoopte op een stunt, vocht Verhoeven met Sara in zijn gedachten.

De bijna 2-jarige Sara heeft de ongeneeslijke spierziekte MDC1A. Daardoor heeft ze last van spierzwakte, wat kruipen en lopen erg lastig maakt. De levensverwachting van kinderen met MDC1A is beperkt. Haar ouders Bram en Emine zetten zich sinds september 2016 in voor kinderen met ongeneeslijke spierziekten. Het was een maand geleden dat Verhoeven voor het eerst het verhaal van Sara hoorde. Dus pleegde hij een telefoontje naar Bram en Emine.

Onderzoek kan niet van start door geldgebrek

De ouders van Sara waren natuurlijk blij verrast met het onverwachte contact met de wereldberoemde kickbokser. Sindsdien is Verhoeven ambassadeur van de Stichting Voor Sara. De stichting zamelt geld in voor onderzoek naar zeldzame spierziekten. Vele kinderen kunnen waarschijnlijk geholpen worden door een onderzoek van het expertisecentrum NeMo. Voor dat onderzoek is logischerwijs geld nodig en dat is er op het moment niet. Onderzoek naar zeldzame spierziekten heeft geen prioriteit. Dus besloot Verhoeven om aandacht te vragen voor Sara en alle andere kinderen die niet geholpen kunnen worden. Verhoeven: 'Ik ben zelf vader van twee kinderen en de derde is onderweg. Ik voelde dat ik iets moest doen.'

Bokshandschoenen van Verhoeven winnen? 'Ik kom ze persoonlijk afleveren'

Verhoeven, die de wedstrijd won, wist dat er genoeg publiciteit voor de wedstrijd zou zijn. Sinds zijn laatste wedstrijd in december tegen Badr Hari vocht Verhoeven namelijk geen wedstrijd meer. De 'Prince of Kickboxing' leek het een mooi idee om de bokshandschoenen die hij tijdens de wedstrijd met Lazaar aanhad te veilen. Verhoeven: 'Ik signeer ze en kom ze persoonlijk afleveren bij de hoogste bieder. Al moet ik ervoor naar Australië.'

Honderdduizend euro en er kan onderzocht worden

Op de website van de Stichting Voor Sara kun je bieden op de handschoenen. De teller staat vooralsnog op 900 euro. Om het onderzoek van NeMo van start te laten gaan is honderdduizend euro nodig. Om het onderzoek af te ronden is een half miljoen euro nodig. Bram, Emine en Sara zijn er nog niet, ze hebben op het moment van schrijven bijna 62.000 euro opgehaald.

Bron: Metro