Een speciale cursus voor eerste hulp bij psychische nood wint snel aan populariteit. Cursisten leren hoe ze hulp kunnen bieden aan het groeiend aantal verwarde personen op straat. De behoefte is groot, want het aantal mensen met onaangepast of verward gedrag neemt toe, is te lezen in het AD.

Mental Health First Aid is twee jaar geleden in Nederland geïntroduceerd. Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg bieden deze eerste hulp bij psychische problemen aan. Inmiddels hebben al bijna 2.000 mensen de cursus gevolgd. Het doel is om minstens 180.000 mensen te trainen.

Mensen met psychische problemen

MHFA is bedoeld voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met mensen met psychische problemen, zonder dat ze een uitgebreide zorgopleiding hebben gevolgd. Het gaat onder anderen om leraren, ambtenaren, vrijwilligers in de wijk, politie, brandweer, ambulance en sportschoolhouders.

Verward gedrag

De politie kreeg in 2016 zo'n 75.000 meldingen over een persoon met verward gedrag, 14 procent meer dan in 2015 en bijna een verdubbeling vergeleken met 2011.

Bron: ANP