In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem geldt een tijdelijke opname- en bezoekersstop. Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) heeft dat zondag bekendgemaakt.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM voor meer informatie.​​​​​​​​​​​​​​

De maatregel volgt nadat er een vrouw een week ernstig ziek met zware luchtwegklachten in het ziekenhuis in Gorinchem heeft gelegen. Nadat ze was overgeplaatst naar het Rotterdamse Erasmus MC bleek ze besmet met het nieuwe coronavirus. De vrouw ligt in strikte isolatie in het Rotterdamse Erasmus MC.

Het gaat om een vrouw van middelbare leeftijd, afkomstig uit de Noord-Brabantse gemeente Altena, aldus een woordvoerder van het RIVM. Altena ligt zuidelijk van Gorinchem. In de loop van de week verslechterde haar situatie. Om die reden werd zij overgebracht naar het Erasmus MC, waar zij werd opgenomen op de intensive care.

Om in kaart te brengen in hoeverre de vrouw in Gorinchem de besmetting aan anderen heeft overgebracht, is een onmiddellijke opname- en bezoekersstop noodzakelijk, aldus Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het RIVM. Volgens hem moet worden uitgezocht wat de consequenties voor het personeel en andere patiënten zijn in het ziekenhuis. Ook het verzorgende personeel wordt onderzocht.

Alle contacten in kaart gebracht

Alle mensen die in contact zijn geweest met de besmette vrouw in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn inmiddels in kaart gebracht. De vrouw heeft in het ziekenhuis met tientallen mensen contact gehad, zei de voorzitter van de medische staf Robert Chabot.

'Vooral bij de artsen en verpleegkundigen op de intensive care is het risico op besmetting dan groot.' Deze mensen zijn allemaal bevraagd of ze klachten hebben. Mensen met klachten worden onderzocht. Dat gaat momenteel om een aantal mensen, maar hoeveel kon Chabot niet vertellen. 'Ze worden onderzocht, zelfs al hebben ze maar een loopneus', vertelde de neuroloog. Behalve het medisch personeel zijn er nog tientallen mensen die contact met de vrouw hebben gehad. Daaronder vallen bijvoorbeeld diëtisten.

Andere patiënten in het Beatrixziekenhuis zijn niet in contact met haar geweest. De patiënt werd apart verpleegd.

Volgens Chabot waren er geen redenen om de vrouw te verdenken. Zij had geen risicocontacten en had niet gereisd. Volgens hem zijn er geen patiënten die het ziekenhuis niet mogen verlaten.

De voorzitter van het ziekenhuis Anja Blonk: 'Patiënten die met spoed moeten worden opgenomen, zullen naar ziekenhuizen in de omgeving gaan, naar Breda, Nieuwegein en Tiel bijvoorbeeld.' Blonk legde ook nog uit waarom de Lingepolikliniek in Leerdam werd gesloten. 'Patiënten die een poli bezoeken, kunnen ook worden opgenomen in het ziekenhuis. We hebben om die reden besloten de hele linie te sluiten.'

Update 6 maart: ziekenhuis afgelopen donderdag weer volledig geopend

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en de Lingepolikliniek in Leerdam gingen donderdag weer volledig open voor nieuwe patiënten en bezoekers. Dat meldt de verantwoordelijke Rivas Zorggroep.

De medewerkers die contact hadden met deze besmette patiënt zijn bekend en degenen met klachten zijn gecontroleerd. Tot nog toe zijn de testresultaten negatief, maar van een aantal medewerkers zijn de resultaten nog niet bekend.

Zorgverleners die klachten hebben, zijn niet aan het werk. 'Het ziekenhuis is daarmee net zo veilig als elke andere plek in Nederland. Uiteraard blijft het ziekenhuis alert op corona', aldus een bericht van de zorggroep.

Bron: ANP