Dinsdag is de petitie voor onderzoek met bacteriofagen aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De petitie is meer dan 40.000 keer ondertekend. Het doel? Behandeling met bacteriofagen in Nederland mogelijk maken.

Wat als een gewone antibioticakuur voor bijvoorbeeld een blaasontsteking niet meer helpt? Of als je dood kan gaan door een simpele infectie? Ziekmakende bacteriën hebben altijd antibiotica als tegenstander gehad. Maar dit middel lijkt bijna uitgewerkt. Met als reden dat bacteriën resistent raken.

Een bacteriofaag is een virus dat bacillen kapotmaakt en zich niets aantrekt van de resistentie van een bacil. Het organisme laat de zieke bacil exploderen. Per bacterie kan een faag ontwikkeld worden in het laboratorium. In Georgië bijvoorbeeld is een behandeling met fagen heel normaal.

Veel aandacht voor bacteriofagen

Meerdere malen hebben we aandacht besteed aan dit alternatief voor antibiotica. Begin 2017 gingen we voor het eerst naar Georgië. Bekijk hier de beelden van dit bezoek. Eind 2017 bracht Dokters van Morgen opnieuw een bezoek aan de kliniek in Georgië. Ook volgden we Marit, een meisje van 11 jaar die dankzij bacteriofagen van haar blaasontstekingen is afgekomen. Op deze uitzendingen kregen we ontzettend veel reacties.

Rapport RIVM: 'Klinisch onderzoek noodzakelijk'

In mei 2018 bracht het RIVM een rapport uit over behandelen met bacteriofagen. De conclusie van het instituut was dat we in Nederland nog niet zover zijn, en dat 'klinisch onderzoek noodzakelijk is'.

Petitie: Maak behandeling met bacteriofagen mogelijk in Nederland

Om de fagentherapie ook in Nederland mogelijk te maken, is de stichting 'TROIKA Foundation' eind 2017 een petitie gestart. TROIKA Foundation maakt zich hard om antibioticaresistentie tegen te gaan.

Op 2 oktober 2018 is de petitie aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport door Joris Krijger van de TROIKA Foundation. Zorg.nu was bij dit bezoek.