Bacteriën hebben de toekomst bij het maken van plastics of vezels. De grondstoffen van deze producten worden nu nog uit aardolie gewonnen maar straks kunnen die grondstoffen ook ontstaan uit hernieuwbare groene grondstoffen zoals maïsstro, tarwestro of hout.

Bacteriën spelen hierbij een grote rol en dragen dan ook steeds meer bij aan de overgang van de fossiele naar de bio-economie, meldt buitengewoon hoogleraar Richard van Kranenburg in zijn toespraak die hij donderdag zal houden bij het aanvaarden van zijn leerstoel aan de universiteit van Wageningen.

Fermentatie

Bacteriën werken als microscopische fabriekjes en kunnen uit eenvoudige suikers nuttige grondstoffen maken zoals melkzuur. Dat proces heet fermentatie en wordt al duizenden jaren gebruikt voor levensmiddelen.

Andere delen van de plant

Ook nu al worden soms plastic producten gemaakt met grondstoffen waar bacteriën aan te pas komen. Het nieuwe onderzoek van Van Kranenburg richt zich op bacteriën die andere delen van de plant kunnen gebruiken. 'Gebeurt dat nu alleen uit maiszetmeel, straks gebruiken de bacteriën ook de rest van de plant'.

Bron: ANP