In de Verenigde Staten is een baby geboren van een moeder die een baarmoedertransplantatie heeft ondergaan. De kersverse moeder is de eerste van vier proefpersonen waarvan er uiteindelijk een gezond kind ter wereld kwam.

De transplantatietechniek is ontwikkeld en voor het eerst succesvol toegepast door een team van Zweedse artsen en onderzoekers van de Universiteit van Gothenborg. Zorg.nu bracht een bezoek aan het universitair ziekenhuis en sprak met dokter Mats Brannstrom over deze revolutionaire transplantatietechniek. Er zijn in Zweden op deze manier inmiddels acht gezonde kinderen ter wereld gebracht. De kennis lijkt nu voor het eerst succesvol te zijn overgedragen.

'Geweldig moment vol liefde en hoop'

Giuliano Testa is de hoofdonderzoeker van het Baylor University Medical Center in Dallas. Hij leidde de klinische proef met de baarmoedertransplantatie en noemt de geboorte een 'mijlpaal' en een 'geweldig moment vol liefde en hoop voor een moeder die eerder te horen kreeg dat ze nooit haar eigen kind zou kunnen baren'.

Onderzoek naar baarmoedertransplantatie

De transplantatie was onderdeel van een klinische proef om te onderzoeken of er andere bevruchtingsmogelijkheden waren voor vrouwen zonder functionerende baarmoeder.

De onderzoekers selecteerden vier gezonde vrouwen met werkende eierstokken, maar zonder baarmoeder. Voor de operatie ondergingen ze een ivf-behandeling om eicellen uit de eierstokken te krijgen. Die eicellen werden vervolgens in het laboratorium bevrucht. Daarna ontvingen de vrouwen een baarmoeder en baarmoederhals.

Lichaamsreactie na transplantatie

Een jaar na de transplantatie testten de onderzoekers hoe het lichaam reageerde op het nieuwe orgaan. Als de afstotingsverschijnselen onder controle waren, werd er een embryo in de nieuwe baarmoeder geplaatst. Deze werd nauw in de gaten gehouden totdat er een volgroeid kind met een keizersnede ter wereld zou komen. Pas bij de vierde vrouw lukte het om een gezond kind ter wereld te brengen.

Baarmoeder is niet blijvend

De ingebrachte baarmoeder moet na verloop van tijd weer worden verwijderd, omdat de moeder zware anti-afstotingsmedicijnen moet slikken. De verwijdering vindt plaats na de eerste of tweede zwangerschap.

Niet-functionerende baarmoeder

Er zijn verschillende oorzaken voor een niet-functionerende baarmoeder. Zo zijn er vrouwen die überhaupt zonder baarmoeder worden geboren, kunnen vrouwen hun baarmoeder verliezen en kan de baarmoeder door bijvoorbeeld een infectie zijn functie verliezen. Gemiddeld hebben zo'n vijf procent van alle vrouwen wereldwijd een niet-functionerende baarmoeder.

Zorg.nu over baarmoedertransplantaties

In Nederland zijn er tussen de vijf- en zesduizend vrouwen met een niet-functionerende baarmoeder. Zorg.nu bracht een bezoek aan het team van Zweedse onderzoekers die deze revolutionaire operatie voor het eerst uitvoerden. Ook ontmoette onze verslaggever het jongetje Albin, dat zijn leven te danken heeft aan deze bijzondere techniek. Bekijk hier de uitzending:

Baarmoedertransplantaties voor vrouwen met niet-functionerende baarmoeders

De intentie van dokter Brannstrom is om een centrum voor baarmoedertransplantaties te openen.

Bron: CNN