Steeds meer landen nemen voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding te voorkomen van het nieuwe coronavirus uit China. Het gaat om omliggende landen in Azië, maar ook om Australië, de Verenigde Staten, Rusland en Singapore. Daar wordt extra gecontroleerd op vliegvelden.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van de Rijksoverheid en het RIVM voor meer informatie.​​​​​​​​​​​​​​

Het virus is sinds de uitbraak in China opgedoken in Japan, Zuid-Korea en Taiwan. In China zijn inmiddels honderden besmettingen gemeld. De Chinese autoriteiten zeggen dat het virus ook van mens op mens kan worden overgedragen.

Hoe groot is de kans dat het virus naar Nederland komt? Lees meer in: Nieuw coronavirus duikt op in China: wat moet je weten?

Thailand laat vliegtuigpassagiers uit risicogebieden in China screenen op luchthavens in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Krabi. In het land arriveren tijdens het Chinese Nieuwjaar zo'n 1300 passagiers per dag uit Wuhan, de Chinese stad die als epicentrum van de virusuitbraak wordt gezien.

Grenscontroles op luchthavens

Andere landen nemen vergelijkbare maatregelen. Het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid meldt dat opdracht is gegeven tot meer grenscontroles. Taiwan heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Wuhan en heeft de screening van passagiers op luchthavens opgevoerd.

Op de drukke luchthaven van Hongkong moeten passagiers uit Wuhan gezondheidsverklaringen invullen. Wie jokt over symptomen van het virus, riskeert een boete en een maandenlange gevangenisstraf. 'We bereiden ons voor op het ergste', zegt Matthew Cheung, een topbestuurder uit de metropool.

In Rusland voeren de autoriteiten extra controles uit op zeker vier luchthavens, waaronder Sjeremetjevo en Vnoekovo bij Moskou. Zo hopen ze zieke reizigers te identificeren. Jaarlijks reizen naar schatting 1,5 miljoen Chinezen naar het buurland.

Australië

De autoriteiten in Australië beginnen donderdag met extra controles op luchthavens. Dan worden passagiers gecontroleerd op wekelijkse vluchten van Wuhan naar Sydney. Zij krijgen ook een flyer met het verzoek zich te melden als ze koorts hebben of denken dat ze het virus hebben opgelopen.

De belangrijkste medische adviseur van de Australische regering, waarschuwt dat dergelijke maatregelen maar beperkt bescherming bieden. 'We kunnen niet helemaal voorkomen dat het virus het land binnenkomt. De incubatieperiode duurt waarschijnlijk een week.'

Bron: ANP