Onderzoek van Chalmers University of Technology wijst uit dat augmented reality kan helpen bij de bestrijding van fantoompijn – pijn die patiënten met een geamputeerd lichaamsdeel voelen.

De veertien mensen die meededen aan het klinisch onderzoek merkten dat de fantoompijn na twaalf sessies was gehalveerd. Ook van problemen die dagelijkse activiteiten en slaap verstoorden hadden ze de helft minder last.

Sensoren

Tijdens de studie kregen de proefpersonen sensoren op hun stomp. De signalen van de spieren werden zo herkend, onderschept en geanalyseerd. Op deze manier konden de signalen worden omgezet in bewegingen zoals het openen van de hand.

Armprojectie

Na het plaatsen van de sensoren werden de deelnemers voor een televisiescherm gezet. Hierop was een arm te zien die door de proefpersonen met de spieren kon worden bediend. Om het te doen lijken dat de geprojecteerde hand aan de deelnemers verbonden was, werd gebruik gemaakt van augmented reality. In dit geval werden webcambeelden – de werkelijkheid – gecombineerd met de armprojectie.

Verder kon er ook een racespel worden gespeeld waarbij de virtuele hand auto’s bediende.

Langdurig effect

Volgens de universiteit zijn de resultaten bemoedigend. Vier van de proefpersonen minderden hun pijnmedicatie na de behandeling. Daarnaast lijkt het erop dat het effect langdurig is; na zes maanden merkten de proefpersonen nog steeds verbetering.

Bron: Nu.nl