Ook mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen. Daarvoor pleiten 130 artsen uit diverse Nederlandse ziekenhuizen. De artsen bieden dinsdag een brandbrief aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan. De Tweede Kamer debatteert woensdag over maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten.

Bestuurders van snorfietsen met blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Op een brommer, met geel nummerbord, is een helm verplicht.

Artsen zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt volgens hen voor tientallen doden per jaar en veel (hersen)letsel. 'Het verlies van hersenfuncties heeft een veel grotere impact op de verdere levens van de slachtoffers dan blijvende schade aan andere lichaamsfuncties', stelt neuroloog Joukje van der Naalt van de Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

'Snorfiets onveiliger dan gewone fiets'

Volgens de ondertekenaars van de brief is een snorfiets onveiliger dan een gewone fiets. 'De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken', aldus internist Wouter Bierman van het UMCG.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Nederland is volgens de artsen het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor dit soort bromfietsen.

Update: Meerderheid kamer wil helmplicht

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers.

Rutger Schonis (D66) wijst op het stijgend aantal doden in het verkeer. Ook CDA en ChristenUnie zijn voor een helmplicht. VVD'er Remco Dijkstra is tegen. 'Wat is de volgende stap; een verplichte fietshelm?' Ook de PVV is tegen. 

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) laat weten 'open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht'.

Bron: ANP