Arts Hans-Martin Otten van het MC Slotervaart in Amsterdam blijft bij zijn standpunt dat een van zijn patiënten in levensgevaar was na het faillissement van het ziekenhuis. Dat de calamiteitencommissie het voorval niet als calamiteit bestempelt, noemt de arts 'een definitiekwestie'.

'Voor een calamiteit moet je formeel fysieke schade oplopen, dat was in dit geval gelukkig niet aan de hand. Het had echter wel ernstig kunnen aflopen.'

Otten had laten weten dat een patiënt, die een zware chemokuur ondergaat, na het faillissement naar het verkeerde ziekenhuis was overgebracht en dat dit hem fataal had kunnen worden. Oplettende artsen voorkwamen volgens Otten dat het fout ging.

Standpunt minister 'pure politiek'

Otten zei eerder dat hij melding van dat incident zou doen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, maar die heeft inmiddels laten weten geen melding te hebben ontvangen. 'Dat was een faux-pas van mij. Ik dacht dat ik zelf zo'n melding kon doen, maar dat is niet zo. Dat moet de calamiteitencommissie doen', zegt hij woensdag.

Dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) woensdag in een Kamerdebat zei dat er geen patiënten in levensgevaar zijn geweest, noemt Otten 'pure politiek'. 'Dat is aan hem. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen voor onze patiënten.'

Bron: ANP