Een arts is door het medisch tuchtcollege in Eindhoven gestraft voor het geven van valse hoop en het onnodig laten lijden van een patiënt. De arts nam de patiënt mee naar Italië voor een onbewezen therapie en liet hem zonder passende zorg achter.

De nu overleden patiënt leed aan alvleesklierkanker en was uitbehandeld. Zijn zus ging in Italië kijken, terwijl de dokter dezelfde dag naar Nederland terugging vanuit de bed & breakfast waar hij met de zieke zat.

'Plassen in afgeknipte frisdrankfles' 

Volgens een bericht van het tuchtcollege trof ze een schokkende situatie aan: 'Hij had de sleutel van de kamer van patiënt beneden gelegd omdat het zo slecht ging met patiënt dat hij niet de trappen af zou kunnen om de deur open te doen. De zus trof patiënt aan in een hete kamer, in bed, met een afgeknipte frisdrankfles waarin hij moest plassen.'

'Er stond een bak water naast het bed waarmee patiënt zijn been nat moest houden omdat hij trombose had', aldus het bericht verder. Een paar dagen later werd de man in een ziekenhuis in Italië opgenomen, waar hij een longembolie, een longontsteking, trombose aan beide benen en een acute streptokokkenontsteking bleek te hebben. Enkele weken later overleed hij in Nederland.

Dokter 'ging mee als metgezel' 

De dokter zegt dat hij niet als arts meeging, maar als metgezel. Ook was het volgens de zorgverlener de eigen keuze van patiënt om voor de behandeling naar Italië te gaan en daar ook te blijven. Maar de patiënt heeft de arts wel benaderd in zijn hoedanigheid van arts, zegt het college, en de dokter heeft hem gezegd dat de zogenoemde OPL infuustherapie in Italië hem mogelijk kon genezen, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is voor het effect.

De dokter staat niet meer in het BIG-register, waarin je kunt zien of een zorgverlener zijn of haar beroep mag uitoefenen, en kan zich daar ook niet meer voor aanmelden. 

Bron: ANP