Stef Meijns ontwikkelde de app SafeFoodies waardoor mensen met een voedselallergie veiliger uit eten kunnen. Meijns heeft een notenallergie. Regelmatig ging het mis als hij buiten de deur at.

SafeFoodies brengt mensen in contact met restaurants die 'allergiebewust' zijn. Deze zaken beloven om zo goed mogelijk rekening te houden met een allergie. Ze letten op tijdens de bediening en zorgen voor schone keukens zodat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden.

Lees ook: Voedselallergie en voedselintolerantie: wat is het verschil?

De applicatie is twee maanden online en er doen tien restaurants mee. Meijns is nog in gesprek met vijftig andere eetgelegenheden. Om te controleren of een zaak geschikt is gaat hij zelf langs. Via SafeFoodies kunnen mensen tijdens het reserveren hun allergie aangeven. In de keuken is dan één kok aangewezen die dit eten los bereidt van het andere eten.

Lees ook: Pinda-allergie voorkomen: schema en advies

Geen garantie

Expert Geert Houben vindt het een sympathiek idee, maar de app biedt geen garanties. Daarnaast kan besmetting ook eerder optreden, voordat het eten in de keuken is. Meijns vindt dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk ligt bij degene met een allergie. De app is geen keurmerk maar een hulpmiddel. Het helpt om de communicatie te verbeteren, maar er kan altijd iets misgaan.

Bron: NOS