Apothekers in Nederland verkopen medicijnen bestemd voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. Dat kan bijdragen aan het al jaren groeiende medicijntekort in Nederland, schrijft dagblad Trouw. Verzekeraar VGZ en apothekersorganisatie KNMP willen beide een onafhankelijk onderzoek naar deze verborgen handel.

De apothekers praten liever niet over het onderwerp. Eén spreekt zelfs van een omerta, de maffiose zwijg­­-plicht. En inderdaad, apothekers die zeggen de geluiden over handelende collega’s­­ te herkennen, willen niet met hun naam in de krant.

Nederland kampt de laatste tijd geregeld met tekorten aan medicijnen, maar het is niet duidelijk of de verkoop aan het buitenland daarbij een rol speelt. 'We horen ook verhalen over doosjes medicijnen die opduiken in het buitenland die bestemd zijn voor de Nederlandse markt. We willen daarom een onderzoek of dit daadwerkelijk klopt. Dit moet inzicht geven in de voorraadpositie in Nederland en wat er precies met de medicijnen gebeurt', aldus een woordvoerder van VGZ.

Niet volgens de afspraak

Als het klopt dat in Nederland tekorten ontstaan aan medicijnen omdat apotheken of groothandels geneesmiddelen exporteren naar het buitenland, dan is dat kwalijk. 'Dat getuigt niet van goede zorg aan de patiënt en is ook niet volgens de afspraak die met de groothandelaren is gemaakt, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

Bruins adviseert mensen die vermoeden dat de export van medicijnen niet helemaal in de haak is dit te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Verkoop anticonceptiepil aan Duitsland

Het zou zijn voorgekomen dat Nederlandse apothekers de anticonceptiepil hebben verkocht aan Duitsland. Maar omdat hier een tekort ontstond moesten de Nederlandse medicijnen worden 'teruggekocht' voor fors hogere bedragen.

We hebben signalen dat apotheken zonder vergunning geneesmiddelen verkopen

Onafhankelijk onderzoek naar medicijntekorten

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schrijft, gevraagd naar export door apotheken: 'We hebben enkele signalen dat apotheken zonder groothandels- of fabrikantenvergunning geneesmiddelen verkopen'. De inspectie heeft geen aanwijzingen dat dit op grote schaal gebeurt. Onbekend is in welke mate de export door apothekers bijdraagt aan medicijntekorten.

Het medicijntekort: wat is er aan de hand en hoe komt het?

Verzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van medicijntekorten in Nederland. Onderdeel daarvan zijn de handelsstromen van groothandel en apothekers richting buitenland.

KNMP: Patiënt is de dupe

Voorzitter Gerben Klein Nulent van apothekersorganisatie KNMP is echter verbaasd over het artikel in Trouw: 'We herkennen ons niet in het beeld. Alleen bedrijven met een groothandelsvergunning mogen importeren en exporteren. Als het waar zou zijn dat medicatie wordt geëxporteerd ten tijde van een tekort, dan is dit echt verwerpelijk en immoreel. De Nederlandse patiënt is hiervan de dupe en het is een klap in het gezicht van meer dan 3.000 apothekers in Nederland die dagelijks met veel kunst- en vliegwerk de tekorten oplossen.'

Bron: ANP