De Haagse apotheker Paul Lebbink gaat het peperdure taaislijmziektemedicijn Orkambi voorlopig toch niet namaken. In het Financieele Dagblad (FD) zegt de apotheker dat er voorlopig geen vraag is naar een nagemaakt middel. Critici betichten de apotheker in de krant van 'grootspraak' en 'luchtfietserij'.

Lebbink zegt in november bewust de publiciteit te hebben opgezocht omdat hij zich ergerde aan de geheimzinnigheid rond het prijsakkoord dat voormalig minister Schippers en farmaceut Vertex hadden bereikt. Hij wilde met de aankondiging de discussie rondom de farmaceutische industrie laten opwaaien.

'Andere prioriteiten'

De aankondiging van de apotheker was twee maanden geleden groot nieuws. Hij verklaarde het medicijn tegen een veel lagere prijs na te kunnen maken en daarbij niet bang te zijn voor rechtszaken van de farmaceut. Hij wilde hiermee een statement maken tegenover de farmaceutische industrie. In het interview in FD stelt Lebbink dat hij momenteel even andere prioriteiten heeft, omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsakkoord heeft bereikt met de farmaceut Vertex. Het middel is daardoor beschikbaar voor alle 750 patiënten. Het prijsakkoord over Orkambi was echter al bereikt voordat Lebbink de publiciteit zocht.

'Lebbink overdreef de afzet'

De apotheker geeft toe dat hij het middel nooit voor alle 750 patiënten kan namaken. Het middel zou bij een geslaagd project enkel beschikbaar zijn voor eigen patiënten. Een grotere afzet zou zorgen voor te strenge eisen. 'Dat is niet mijn ambitie', aldus Lebbink.

'Grootspraak en bluf'

Henk Jan Out, voormalig hoogleraar farmaceutische geneeskunde, beticht Lebbink in de krant van 'grootspraak en bluf'. Zo zou Lebbink geweten hebben dat het project geen kans van slagen had. 'De grondstof zou uit China moeten komen, maar de kwaliteitscontrole daarop is uiterst onduidelijk. Het lijkt me erg waarschijnlijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg gelijk zou ingrijpen', reageert hij in de krant.

'Veilig namaken vrijwel onmogelijk'

Sander van Deventer is hoogleraar in Leiden en partner van een farmaceutische investeringsmaatschappij. Hij is ook van mening dat het voor een apotheker vrijwel onmogelijk is om Orkambi veilig na te maken. 'Patiënten met dodelijke ziekten putten hoop uit dit soort luchtfietserij. Dat vind ik kwalijk', reageert hij in de krant.

Lebbink geeft in het interview toe dat hij niet zeker weet of hij het middel kan namaken, maar zegt zijn plan nog niet helemaal op te hebben gegeven. De uit China bestelde ingrediënten zijn nog onderweg. De eerste poging moet nog plaatsvinden.

Bron: Het Financieele Dagblad