De zestig apotheken van Boots accepteren per 10 januari 2019 alleen nog pinbetalingen. De Consumentenbond betreurt dit besluit, omdat groepen consumenten buitenspel zouden worden gezet. De bond vindt dat de apotheken cash niet mogen weigeren.

Boots zegt de maatregel in te voeren om de veiligheid van klanten en medewerkers te borgen. De Consumentenbond stelt dat door het beleid kwetsbare groepen de dupe zijn. Ouderen die niet goed overweg kunnen met een pinpas, of mensen die met contant geld grip op hun uitgaven willen houden, mogen van de bond niet worden buitengesloten.

Kwetsbare groepen mensen mag je niet uitsluiten 

'Deze mensen mag je niet uitsluiten', vindt Bart Combée, de directeur van de Consumentenbond. Medicijnverstrekking is volgens hem een basisvoorziening die voor een ieder gemakkelijk toegankelijk moet zijn. 'Bovendien vormen de medicijnen die een apotheek in huis heeft een groter risico dan de beperkte hoeveelheid geld in kas.'

Eerder kreeg de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) van de Europese Centrale Bank (ECB) te horen dat burgers in alle 380 Nederlandse gemeenten met contant geld moeten kunnen betalen bij de balie.

Is cash niet een wettig betaalmiddel?

Cash is inderdaad een wettig betaalmiddel, maar: 'de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren', aldus de Rijksoverheid. Dat betekent dat een winkelier contant geld of betalen met een pas mag weigeren. Zo kan een bezinepomphouder er ook voor kiezen om grote eurobiljetten niet te accepteren, en mag een supermarkt 1 en 2 eurocenten weigeren.

Bron: Consumentenbond