Vier kleine verzekeraars zetten zwart op wit dat de apotheker per 1 januari inspraak heeft in het gebruik van glucosemeters van diabetespatiënten. Dit terwijl de Tweede Kamer net bepaald heeft dat de keuze voor de meter bij diabetici zelf moet liggen.

Zorgverzekeraars Eno, Zorg en Zekerheid, ONVZ en a.s.r. stellen dat diabetespatiënten vanaf 2017 met hun apotheker of online hulpmiddelenleverancier moeten overleggen welke meter en teststrips zij meekrijgen. Diabetesvereniging Nederland (DVN) is ‘hoogst verbaasd’.

Gezondheidsrisico’s

Honderden patiënten klaagden het afgelopen jaar bij DVN omdat verzekeraars, apothekers en hulpmiddelenleveranciers hen dwongen om voor goedkopere meetmethoden te gaan. Deze zijn minder nauwkeurig en kunnen gezondheidsrisico’s opleveren: ‘Mensen met ernstige diabetes die goedkopere, minder nauwkeurige strips krijgen, kunnen te veel insuline spuiten met zelfs coma tot gevolg,’ aldus Henk Veeze van kliniek Diabeter.

Afspraken

Ondanks de beslissing van de vier zorgverzekeraars zal er volgens DNV per saldo niets veranderen: patiënten zouden nu al geregeld een ander meetmiddel meekrijgen dan op het recept staat voorgeschreven. Er zijn namelijk niet voor alle glucosemeters afspraken gemaakt met leveranciers. Op deze manier blijven de kosten laag.  

Een woordvoerder van verzekeraar ONVZ reageert als volgt: ‘Als de meter niet bij de patiënt aansluit, zorgen we alsnog dat een passend hulpmiddel wordt geleverd.’ Volgens apothekersvereniging KNMP proberen apothekers zo passend mogelijke meetapparatuur te leveren, maar zijn zij afhankelijk van het budget van zorgverzekeraars.

Bron: AD.nl