Bloedbank Sanquin is op het spoor van een mogelijk levensreddend geneesmiddel tegen corona voor kwetsbare mensen. Een ampul antistoffen uit het bloed van ex-coronapatiënten kan preventief of net na infectie met het virus als infuus worden toegediend om passief immuun te blijven. 'We hebben alleen veel meer donoren nodig', zegt hoogleraar infectieziekten en microbiologie Hans Zaaijer tegen De Telegraaf.

Een coronapatiënt die al erg ziek is, heeft weinig baat bij antistoffen. 'Maar als je helemaal vooraan begint - dus als je het virus nog niet hebt opgelopen of heel vroeg in het ziektetraject zo'n krachtige ampul krijgt met geconcentreerde anticoronastoffen - kan er een krachtige preventieve werking van uitgaan', aldus Zaaijer.

'Hoge verwachtingen van medicijn'

Zaaijer, behalve hoofdonderzoeker bij Sanquin ook werkzaam als viroloog bij het AMC, zegt hoge verwachtingen te hebben van het medicijn. 'Hoe mooi zou het zijn als we bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat er opnieuw dood en verderf in de verpleeghuizen plaatsvindt als er een tweede coronagolf uitbreekt.'

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf