Antidepressiva worden in Nederland vaak voorgeschreven voor klachten waarvoor de medicatie niet geregistreerd is. Dat blijkt uit een enquête van het AVROTROS-consumentenprogramma Radar onder een kleine 8000 gebruikers en ex-gebruikers van antidepressiva. Zo kreeg 17 procent van de gebruikers het middel voorgeschreven voor een burn-out, 22 procent tegen vermoeidheid en/of slaapproblemen en 9 procent voor hulp bij rouwverwerking. Zo’n 1,1 miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva.

Antidepressiva liggen al jaren onder vuur. Ook Radar heeft al meerdere malen aandacht besteed aan het middel. Uit de enquête van het consumentenprogramma blijkt ook dat meer dan de helft, 56 procent, het middel voorgeschreven gekregen heeft door de huisarts. Dit tegenover 34 procent door een psychiater. SP-Kamerlid Henk van Gerven is geschrokken van de enquête-uitslagen en gaat Kamervragen stellen. De Nederlandse Vereniging van Psychiatrie reageerde maandag in de studio van Radar.

'Liever therapie dan medicatie'

Hoogleraar Klinische Psychologie Pim Cuijpers stelt in de uitzending van Radar dat ongeveer 70 procent van de patiënten liever therapie heeft dan medicijnen, maar dit vaak niet krijgen. De zware medicatie wordt dus snel voorgeschreven en daarbij blijken er ook nog vaak vervelende bijwerkingen te zijn, waardoor de klachten alleen maar verergeren. Zo ook bij Ewout: 'Al heel snel kreeg ik symptomen waar ik nog nooit last van had, maar ik dacht toen dat ik zelf steeds zieker werd, en ik dacht dat de medicijnen blijkbaar hun werk nog niet goed deden'.

'De kans dat mensen beter worden van depressie is ongeveer 25 procent na drie maanden en ongeveer 50 procent na een jaar. Dus bij milde tot matige depressies moet je eigenlijk zo weinig mogelijk pillen voorschrijven en mensen zo snel mogelijk naar therapie toesturen,' zegt Cuijpers.

Psychiater Eric Ruhé benadrukt dat antidepressiva voor een groep ook kan helpen. 'Het is belangrijk om te weten dat antidepressiva bij een hele hoop mensen met een ernstige depressie veel verandering kan geven. Antidepressiva kunnen mensen ontzettend helpen. Dat is een factor wat maakt dat het veel wordt voorgeschreven. Zo hoop je als behandelaar mensen van klachten af te helpen', vertelt Ruhé.

Bekijk het volledige fragment uit de uitzending hier: 

Bron: Radar