Bij patiënten die infecties met resistente bacteriën oplopen in Nederland is het sterftecijfer niet hoger dan bij mensen met infecties die nog wel te bestrijden zijn met antibiotica. Dat concludeert Wouter Rottier van UMC Utrecht in een promotieonderzoek.

Uit sommige eerdere studies leek antibioticaresistentie ook in ons land een probleem te zijn dat tot extra sterfte leidt. Maar dat klopt volgens Rottier niet. 'Hoewel het probleem van antibioticaresistentie op dit moment onder controle lijkt, is het wel van groot belang om waakzaam te blijven. Er verschijnen namelijk regelmatig nieuwe resistente bacteriën in Nederland', zegt de arts-onderzoeker.

Rottier onderzocht patiënten in acht Nederlandse ziekenhuizen, die werden opgedeeld in twee groepen. In de eerste groep zaten patiënten met infecties die veroorzaakt zijn door resistente bacteriën. De tweede groep bevatte patiënten met een besmetting van een niet-resistente variant van diezelfde bacteriën.

Bacteriofagen 

Een bacteriofaag is een killervirus dat heel specifiek een bacterie kan aanvallen en doodmaken. Een mogelijke uitkomst nu steeds meer bacteriën waar mensen ziek van kunnen worden resistent zijn. Bacteriofagen zouden een mogelijk alternatief voor antibiotica kunnen zijn.

Bekijk het dossier over bacteriofagen

Bron: ANP