Een antibioticakuur hoeft in veel gevallen niet helemaal afgemaakt te worden, zoals nu veelal wordt voorgeschreven. Dat zeggen Britse artsen in het vakblad British Medical Journal, melden Trouw en de Volkskrant donderdag.

Het gebruik van antibiotica is een gevaar geworden. Niet voor de patiënt, maar voor de samenleving. Het antibioticagebruik van alle patiënten bij elkaar is volgens de artsen een stimulans voor de groei van resistente ziekteverwekkers.

'Stop met het advies iedere antibioticakuur af te maken'

Bij de meeste infectieziekten kan worden volstaan met een kortere kuur dan nu standaard wordt voorgeschreven, zeggen de artsen. Dokters en gezondheidsdiensten zouden daarom moeten stoppen met het advies iedere antibioticakuur helemaal af te maken.

Heiman Wertheim, hoogleraar medische microbiologie aan het Radboudumc, zegt tegen de Volkskrant: 'Bij simpele infecties zijn na een paar dagen de meeste bacteriën dood en wat er nog over is, kan het eigen immuunsysteem opruimen. Wie nog dagen onnodig doorgaat met antibiotica, kan juist resistentie veroorzaken.'

Fragment over bacteriofagen: een mogelijk alternatief voor antibiotica

Bron: ANP/Volkskrant