Een internationaal onderzoek naar de eetstoornis anorexia nervosa wijst uit dat de ziekte behalve mentaal ook een fysieke oorsprong kent. Deze nieuwe kennis biedt mogelijkheden voor nieuwe behandelmethoden. Dit meldt NU.nl.

De studie waar het volledige DNA van 16.992 mensen met anorexia en 55.525 mensen zónder de ziekte werd geanalyseerd is gepubliceerd in Nature Genetics. 

De onderzoekers van King's College in Londen en de universiteit van North Carolina in Chapel Hill in de VS ontdekten dat mensen die aan de ziekte lijden mutaties in hun DNA hebben die voor veranderingen in de spijsvertering zorgen. Dez hebben met name effect op het bloeduikerniveau en het lichaamsvet. 

'Signalen uit het lichaam'

Bij gewichtsverlies krijgen de meeste mensen signalen uit hun lichaam die de eetlust stimuleren. 'Die zijn heel belangrijk bij het bepalen van de gewenste waarde van het gewicht', zei onderzoeker Janet Treasure van King's College tegen de BBC. Volgens haar het is mogelijk dat mensen met anorexia nervosa die gewicht verliezen niet zulke sterke impulsen hebben om terug te gaan naar die gewenste waarde.

De onderzoekers hopen dat hun ontdekking, dat de anorexia ook een fysieke oorsprong heeft de drempel verlaagd voor mensen om hulp te zoeken. 

Bron: NU.nl