Minder dan de helft van de Amsterdamse huisartsen wisselt digitaal medische gegevens uit. Dat schrijft het Parool. Het gevolg is dat waarnemende artsen die in de avonden en weekenden werken daardoor soms cruciale informatie missen over patiënten.

 De overheid heeft zich jarenlang ingezet artsen te laten werken met het Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat is het netwerk waarmee huisartsen het huisartsendossier en medicatieoverzicht van een patiënt kunnen inzien. Ondanks de inspanningen werkt slechts 45 procent van Amsterdamse artsen met dit systeem tegenover de landelijke 80 procent.

Lees ook: Landelijk Schakelpunt (LSP): ben jij op de hoogte?

Overigens hebben de Amsterdamse apotheken zich wel bijna allemaal bij het LSP aangemeld. Dat maakt dat een medicatieoverzicht vaak wel beschikbaar is voor een waarnemend arts, maar de medische context ontbreekt, want slechts 10 procent van de Amsterdammers heeft toestemming gegeven voor het delen van het huisartsendossier. Dat aantal ligt een stuk lager dan in de rest van het land, waar tweederde van alle patiënten wel toestemming geeft voor het delen van gegevens. 

Lees ook: Huisartsen verwijzen voortaan patiënten met kleine kwalen door naar drogist

In Amsterdam is een alternatief uitwisselingssysteem geïntroduceerd: de Whitebox. Inmiddels hebben 30 Amsterdam huisartsen zich aangesloten bij de Whitebox en werken er 120 met het LSP.

Bron: Parool