Veel Amsterdammers zijn voor het terugdringen van roken in de openbare ruimte. Dat blijkt uit onderzoek van OIS in opdracht van AT5.

In Amsterdam is bijna driekwart (73 procent) voorstander van het verder beperken van roken in de openbare ruimte. 38 procent van de Amsterdammers denkt meer aan maatregelen in algemene zin, 35 procent ziet meer in het beperken van roken op specifieke locaties.

Speeltuinen en zwembaden worden het vaakst genoemd door wie roken wil terugdringen. Ook terrassen zouden volgens een meerderheid rookvrij moeten worden. Ongeveer een vijfde van de Amsterdammers is voor een rookverbod op straat.

Van de Amsterdammers die (weleens) roken is 63 procent tegen het verbieden van het roken op het terras. Het verbieden van roken in zwembaden en speeltuinen bij sportclubs en in rijen kan bij hen wel op een meerderheid rekenen.

Steeds meer rookvrije plekken

Het Longfonds opperde eerder al dat buitenzwembaden rookvrij moeten worden. Uit onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) voorstander is van een rookvrije speel- en ligweide bij het zwembad.

Kinderen zien het liefst dat hun sportclub rookvrij wordt. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat negentig procent van de kinderen niemand meer wil zien roken op de sportclub. Onlangs werd het verboden om te roken in wachtrijen van pretparken.

WE STOPPEN!

Ben jij een roker en wil je afrekenen met deze hardnekkige verslaving? Geef je dan op voor het unieke sociale experiment WE STOPPEN! Meer informatie over WE STOPPEN! kun je hier lezen.

Bron: ANP