In de komende twee jaar zullen tien MS-patiënten behandeld worden met een stamceltherapie als onderdeel van een grote internationale studie, meldt EenVandaag. Het doel van de studie is om bij patiënten met hevige MS de effectiviteit van stamceltherapie te vergelijken met dat van medicijnen. 

Het heeft een tijd geduurd voor Nederlanders zich aan stamceltherapie durfden te wagen, maar het gaat nu voor het eerst gebeuren. De Scandinavische landen Noorwegen, Zweden en Denemarken doen ook mee met de studie. 

'Belangrijk nieuws, maar niet te veel euforie'

Joep Killestein, neuroloog in het MS Centrum van het Amsterdam UMC, stelt tegenover EenVandaag dat dit belangrijk nieuws is. Tegelijkertijd moet men waken voor teveel euforie. 'Het gaat om een uitzonderlijke groep MS-patiënten die hier baat bij kan hebben. Patiënten met een hele actieve ziekte, die nog niet te ernstig zijn aangedaan. En die nog niet zo lang de ziekte hebben.'

 Of, en zo ja wanneer een stamceltransplantie in Nederland vergoed gaat worden, is niet duidelijk. 'Je hebt tijd nodig om de effectiviteit daadwerkelijk te bewijzen en aan de andere kant de risico's en de verdraagbaarheid van de behandeling in kaart te brengen', aldus Killestein. 

MS-patiënt Marlika: 'Echt fantastisch' 

Marlika kon in Nederland geen stamceltransplantatie krijgen, dus ging daarvoor naar Rusland. Drie maanden na haar operatie is Marlika blij dat voor andere MS-patiënten de mogelijkheid bestaat om in Nederland behandeld te worden. 'Zodat de behandeling kan worden erkend, dat MS-patiënten niet meer hun heil hoeven te zoeken in het buitenland.' 

Bron: EenVandaag