Amsterdam is, met het Australische Melbourne, een van de twee steden in de wereld die belangrijke doelstellingen om de hiv-epidemie in te dammen hebben gehaald. Dat blijkt uit een donderdag verschenen rapport van VN-organisatie Unaids.

Alle lidstaten van de Verenigde Naties hebben afgesproken dat aids tegen 2030 de wereld uit moet zijn. Om dat te bereiken moeten er tegen 2020 al flinke stappen zijn gezet. Zo moet dan 90 procent van alle mensen met hiv getest zijn en zelf weten dat ze het virus hebben. Van die groep moet 90 procent in behandeling zijn. Bij eenzelfde percentage van diegenen die behandeld worden is het virus dan zo onderdrukt dat ze het niet meer kunnen overdragen.

In Amsterdam, waar meer dan een kwart van de mensen met hiv in Nederland woont, liggen deze percentages nu op 94, 90 en 94 procent.

'Aantal hiv-diagnoses gehalveerd'

'Het aantal hiv-diagnoses is in de stad gehalveerd in vijf jaar tijd. We laten zien aan andere steden, in Nederland en in de hele wereld, dat het mogelijk is de hiv-epidemie succesvol de kop in te drukken', zegt Peter Reiss, projectleider van het Amsterdamse H-team-initiatief (Hiv Transmissie Eliminatie Amsterdam).

Louise van Deth, directeur van het Aidsfonds, noemt het een geweldige prestatie. 'Tegelijkertijd zien we dat het succes van de aidsbestrijding zich beperkt tot een tiental landen. Om een einde te kunnen maken aan aids tegen 2030 moeten wel 30 miljoen mensen met hiv behandeld worden tegen 2020. We moeten nu investeren in het testen en behandelen van jongeren en met name jonge vrouwen', aldus Van Deth.

'De helft van de jongeren weet niet dat ze het virus hebben'

Volgens Unaids weet bijna de helft van de jongeren met hiv in de wereld niet dat ze het virus hebben. Zo'n 80 procent van de nieuwe hiv-infecties, buiten Afrika, komen voor bij die groepen mensen die in veel landen gediscrimineerd en gecriminaliseerd worden, zoals homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers. Wereldwijd blijft de behandeling van kinderen met hiv achter, slechts 43 procent van hen krijgt medicijnen.

In Oost-Europa, met Rusland voorop, neemt de hiv-epidemie volgens de organisatie 'dramatisch' toe.

Bron: ANP