Amerikanen drinken voor het eerst in tientallen jaren meer flessenwater dan frisdrank. De organisatie Beverage Marketing meldt dat in 2016 in de Verenigde Staten flessenwater de meest verkocht drank was.

Onder flessenwater wordt ook water met bubbels gerekend, kraanwater wordt daarentegen buiten beschouwing gelaten. Beverage Marketing laat energiedrankjes ook buiten de telling.

Frisdrankbelasting

Het verschil tussen het consumeren van frisdrank en flessenwater is klein. Amerikanen dronken vorig jaar 148 liter flessenwater tegenover 144 liter frisdrank. Rond 2000 dronken Amerikanen jaarlijks nog 189 liter frisdrank. Het suikergehalte in frisdrank is iets wat Amerikanen zorgen baart. Sommige steden besloten om een frisdrankbelasting in te voeren ten behoeve van de volksgezondheid. De stad Berkeley in Californië was de eerste stad die dat deed. Vanaf 2015 moet je daar per liter frisdrank 3,5 dollarcent extra betalen met als gevolg dat de frisdrankconsumptie daar daalde met 20 procent.

Minder suiker in Nederlandse frisdrank

In Nederland zijn er ook wat verschuivingen op het gebied van suikertoevoeging in frisdranken waar te nemen. Eerder werd bekend dat Sprite in Nederland voortaan alleen nog maar verkocht wordt zonder suikertoevoeging. De Sparkling Ice Tea van Lipton wordt voortaan verkocht met 45% minder suiker.

Bron: Volkskrant