Meer dan 6 miljoen meldingen over incidenten met implantaten: de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft afgelopen vrijdag documenten openbaar gemaakt met meldingen van fabrikanten. De meldingen zijn gedaan tussen 1999 en 2019, en waren eerst niet openbaar. 

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) ziet dat er gerapporteerd wordt over borstimplantaten, beademingsmachines, chirurgische nietjes en nog groot aantal andere medische hulpmiddelen. 

Volgens ICIJ, die eerder 5,4 miljoen rapportages heeft geanalyseerd, wordt er 1,7 miljoen keer letsel gemeld, en worden bijna 83 duizend sterfgevallen in verband gebracht met problematische medische hulpmiddelen. 

Het aantal incidentrapporten dat openbaar is, is met de nieuwe onthullingen van de FDA bijna verdubbeld, meldt ICIJ. De verslagen kunnen onvolledig zijn of onjuist, maar zijn volgens ICIJ de beste informatiebron over implantaten voor patiënten, advocaten en zorgverleners. 

Lees ook: Canada verbiedt getextureerde borstimplantaten

De onthulling komt zeven maanden na de Implant Files, een wereldwijd onderzoek naar implantaten, op initiatief van Radar en dagblad Trouw.

Sinds de uitzending van het AVROTROS-programma Radar op 26 november 2018, de 'Implant Files', is er internationaal het een en ander gebeurd op het gebied van implantaten. Zo ging Frankrijk in april over tot een verbod op alle borstimplantaten met ruw oppervlak vanwege een verhoogd risico op lymfeklierkanker. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zag af van een verbod op de borstprotheses met ruw oppervlak.