Als ouder wil je toch dat je kind gezond eet? Twee stuks fruit en 250 gram groente per dag is de aanbevolen hoeveelheid in Nederland. Uit Amerikaans onderzoek van de universiteit van Michigan blijkt dat vrijwel alle ouders willen dat hun kinderen gezond eten, maar dat maar 27 procent van de ouders vindt dat hun kind 'enigszins gezond' eet. De onderzoekers stelden vragen over de het belang van gezond eten en de variëteit van het voedingspatroon. Dit deden ze aan de ouders van bijna 2000 kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar.

Bijna elke ouder (97 procent) vindt dat het aanleren van eetgewoontes een levenslange invloed heeft op de gezondheid van een kind. Toch is maar 17 procent van de ouders van mening dat het voedingspatroon 'zeer gezond' is. De grootste groep ouders (56 procent) vindt dat hun kind regelmatig gezond eet. Een derde dat zij een goede bijdrage leveren aan de gezondheid van hun kind.

'Suikerhoudende drankjes hebben geen gevolgen'

Wat opvalt is dat elke ouder zegt dat ze willen dat hun kind gezond eet, maar dat 1 op de 5 ondervraagde ouders het enigszins tot niet belangrijk vindt om de hoeveelheid ongezonde voedingsmiddelen uit het voedingspatroon te schrappen. 16 procent van de ouders denk dat suikerhoudende drankjes nuttigen geen gevolgen heeft.

Oorzaken slecht eetpatroon

De minder gezonde eetpatronen hebben volgens de ouders meerdere oorzaken. Bovenaan de lijst, met 70 procent, staan de hoge kosten voor gezonde producten. Op twee staan kinderen die gezond eten simpelweg niet lekker vinden (60 procent). De helft van de ouders vindt het lastig om te bepalen of een product nou gezond is of niet.

Bron: NU.nl